Лисичка-охотница
Лисичка-охотница


Не ў прыклад ваўку, а ўжо тым больш такога магутнага драпежніка, як барс, лісічкі, дзе б яны ні жылі - у сібірскай тайзе, аравійскай пустыні або аргентынскай пампа, - тыповыя "мелкоеды". Самае вялікае, на што можа паквапіцца лясная прыгажуня-огневка, - длинноухий заяц або цецярук, зарыты на начлег пад снег. Але гэтакая буйная здабыча - рэдкасць. А так, асноўная яе ежа - мышы ды палеўкі, дробныя воробьиные і вадаплаўныя птушкі.

Наогул жа наша звычайная лісіца неверагодна пластычная у сваіх смакавых перавагах. На Далекім Усходзе якія жывуць на астравах хищницы зарабляюць у асноўным выкідамі мора, а падчас нерестового ходу чырвонай рыбы становяцца заўзятымі рыбаловамі, хоць, вядома, не гэтак паспяховымі, як бурыя мядзведзі, бясстрашна захаджалыя на самую стремнину за буйнымі рыбинами. У паўдневых засушлівых раенах значную долю лісінага рацыену складаюць яшчаркі, неядовитые змеі, часам у іх меню могуць пераважаць нават буйныя казуркі - саранчовые і жукі: драпежнік ператвараецца ў насекомоядного. У канцы лета-восенню лісы становяцца заўседнікамі бахчей і вінаграднікаў, а ў горных фруктарниках яны падбіраюць падалицу яблыкаў, груш, алычы, чарэшні. Жывучы паблізу буйных гарадоў, лісы становяцца пастаяннымі наведвальнікамі звалак. І чаго яны толькі там не ядуць! У тых дзікіх краях, дзе людзі мала трывожаць рыжую плутовку, яна побирается у экспедыцыйных лагераў: ноччу падыходзіць, садзіцца воддаль, куды не пранікае вагаюцца святло вогнішча, і час ад часу взлаивает, а ў адсутнасць гаспадароў цягае прадукты.

Лисичка-охотница


І ўсе-такі менавіта дробныя грызуны - яе любімае "страва". У пошуках здабычы хищница нахаживает многія кіламетры, абследуючы кожную купіну, куст, абыходзячы стагі сена, часам вяртаючыся на ранейшыя месцы па ўласных слядах. Неверагодна цікавая, лісіца нярэдка сыходзіць з прамога шляху, каб агледзець прыцягнуў яе ўвагу незнаемы прадмет, а часам прайсці некалькі метраў па следзе нябачнага ў лес чалавека. Ланцужок адбіткаў лисьих лап на снезе цягнецца зігзагамі па палях, хмызняковым зарасніках, спускаючыся ў яры; часам звер выходзіць на дарогу або на торнай лыжню, каб крыху адпачыць ад стомнай "барацьбы" з глыбокім друзлым снегам.

Зімовым днем на заснежаным полі часам можна ўбачыць своеасаблівае ўяўленне, якое лісіца задавальняе зусім не з "любові да мастацтва . Гэта - мышкаванне, вельмі характэрны для лісіцы спосаб палявання на мышевидных грызуноў, якія ўчыняюць пад снегам зімовыя гнязда.

Лисичка-охотница


Карыстаючыся сваім вострым нюхам, хищница вышуквае калонію палевак - і пачынаюцца "танцы на снезе". Лісіца, нібы вар'ятка, носіцца на невялікім пятачку з боку ў бок, падскоквае ўверх на задніх лапах і з сілай прызямляецца на пярэднія, часам хутка-хутка пачынае капаць снег, паглыбляючыся ў яго амаль цалкам, толькі ярка-рыжы хвост з белым кончыкам забіяцка палошчацца ў паветры, нібы баявы сцяг. Злоўленую дробязь лісіца з'ядае цалкам. У адрозненне ад ваўка, яна ніколі не наедается "да адвалу", звычайна ей хапае 5-6 мышэй ў дзень. Аднак пры багацці мышевидных грызуноў хищница не спыняе азартную паляванне на іх і пасля насычэння: лісіца не есць зноў злоўленых грызуноў, а гуляе з імі некаторы час, падобна котцы.
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий