КИТ-ГОРБАЧ И ГРЕНЛАНДСКИЙ КИТ
КИТ-ГОРБАЧ И ГРЕНЛАНДСКИЙ КИТ


Сапраўдны ўнікум сярод кітоў-полосатиков - кіт-горбач. Ен выглядае даволі нязграбным, збольшага нагадвае грэнландскага кіта тоўстым целам і адносна буйной галавой да траціны даўжыні цела. З усіх кітападобных горбача вылучаюць вельмі доўгія (да 4 метраў) грудныя плаўнікі, саблевидно выгнутыя, з бугорчатыми бакамі.

Горбачи ў сваіх падарожжах і на месцах пастаяннага пражывання трымаюцца невялікімі групамі: у яе ўваходзяць самка з дзіцянем, якія суправаджаюцца некалькімі самцамі. Жывелы вельмі моцна прывязаныя адзін да аднаго і не пакідаюць таварышаў у нядолі, асабліва моцныя повязі звязваюць дарослых членаў статка з китенком.

Сярод маракоў кіт-горбач славіцца "весялуном" : час ад часу ен вытварае такія неверагодныя кульбіты, што толькі дзіву даешся. Адзін з улюбеных "фокусаў" горбача - скачкі, якія нагадваюць цыркавое сальта: кіт, разагнаўшыся пад вадой, узлятае ў паветра, на лета пераварочваецца брухам уверх, махаючы ў паветры велічэзнымі плаўнікамі, з грукатам абвальваецца спіной у ваду, і там ужо кулем праз галаву вяртаецца ў зыходную пазіцыю. Часам ен робіць па некалькі такіх кульбитов запар. Калі скакаць няма палявання, горбач проста высока выстаўляе галаву і гучна пляскае па вадзе ластамі. А тое кладзецца на паверхню брухам дагары і ластамі пляскае сябе самога. І ўсе гэта кіт вытварае без бачнай прычыны, проста так, для ўласнага задавальнення... Але самы знакаміты сярод вусатых кітоў, мабыць, kalaallisut кіт, менавіта яго часцей за ўсе малююць у розных кнігах. Гэты гігант даўжыней да 20 метраў здаецца вельмі масіўным і нязграбным з-за сапраўды вялізнай галавы, на якую прыпадае не менш траціны даўжыні цела жывелы. Яшчэ адна кідаецца ў вочы адметная рыса - масіўная мясістая ніжняя сківіца, у якую як бы "ўкладзена" вузкая верхняя. Адпаведна, пласціны кітоў вуса вельмі доўгія, каля 4 метраў. Пад стаць гэтаму і махры на пласцінах, які дасягае паўметра. У гэтых кітоў няма разор на ніжняй частцы галавы, з-за чаго яны называюцца гладкімі.

Kalaallisut кіт круглы год жыве ў арктычных і субарктических морах Паўночнага паўшар'я, пераважна ў зоне дрэйфуючых льдоў, у больш цеплыя воды практычна не заходзіць.

За доўгія гады знішчэння kalaallisut кіт навучыўся з недаверам ставіцца да судоў. Пачуўшы гук такога магутнага рухавіка, ен або адразу ж сыходзіць на глыбіню, або, калі паблізу есць лядовая шуга, хаваецца за калыхаюцца глыбамі леду, выставіўшы толькі частка морды з дыхалом. Прычым звер не выпускае фантаны, як звычайна, а дыхае паволі: над яго дыхалом з'яўляецца ледзь прыкметнае воблачка пара.
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий