ЗУБАТЫЕ И УСАТЫЕ
ЗУБАТЫЕ И УСАТЫЕ


Для ластоногих марская вада стала такой жа роднай стыхіяй, як і зямная цьвердзь. І тым не менш гэтыя жывелы не рызыкнулі страціць сувязь з зямлей: усе яны, як мы памятаем, - полуводные. І толькі два атрада млекакормячых - китообразные і сірэны - цалкам перайшлі да воднага спосабу жыцця, зведаўшы пры гэтым вельмі сур'езныя змены ў сваім будынку, абмене рэчываў, звычкі.

Адбыліся китообразные каля 60 мільенаў гадоў назад ад прымітыўных наземных жывел - кондиляртр, часткова падобных на драпежных. Іх не так і шмат: усяго каля 80 відаў. Гэта вельмі буйныя сысуны, некаторыя з іх - самыя вялікія з калі-небудзь якія жылі на Зямлі жывел. Нават у самых дробных прадстаўнікоў атрада даўжыня не менш метра і важаць гэтыя "малыя" каля 30 кілаграмаў. А самыя буйныя кіты ў даўжыню перавышаюць 30 метраў, важаць ж - гэта цяжка сабе ўявіць - больш за 150 тон.

ЗУБАТЫЕ И УСАТЫЕ


Адзінае, чаго не змаглі зрабіць китообразные, вярнуўшыся ў марскую стыхію, - гэта навучыцца дыхаць пад вадой. Яны дыхаюць, як і ўсе млекакормячыя, легкімі, куды паветра трапляе праз дыхала - ноздры, размешчаныя не на канцы морды, а на верхавіне. Пры нырянии адтуліны дыхал моцна замыкаюцца асаблівымі скурнымі складкамі, а пры выныривании жывельнага яны першымі паказваюцца на паверхні, адтуль з шумам выбіваецца бруя пары і пырскаў - знакаміты камплекце фантан, а затым ужо з'яўляецца спіна кіта.

Дыхаючы атмасферным паветрам, гэтыя марскія жыхары не могуць знаходзіцца пад вадой вельмі доўга невялікія дэльфіны апускаюцца не больш чым на 10-15 хвілін, а рэкорд належыць вялікаму кашалоту, здольнасьць знаходзіцца пад вадой 2-2,5 гадзіны. За гэты час ен паспявае дасягнуць глыбіні ледзь не ў тры кіламетры і вынырнуць назад без шкоды для здароўя: бо ў кітоў няма вадалазных касцюмаў, ім няма адкуль пад вадой папаўняць запас кіслароду ў легкіх. Таму, у адрозненне ад вадалазаў гэтыя марскія жыхары не пакутуюць кессонной хваробай.

ЗУБАТЫЕ И УСАТЫЕ


Дзіцяняты ў кітападобных нараджаюцца буйнымі (часам да траціны памераў маці), цалкам развітымі - бо яны павінны адразу жа ісці за дарослымі, ніякай норкі або іншага прытулку пад вадой для іх няма. Які патрапіў з нутробы маці нованароджанага ў ваду, першыя імгненні свайго жыцця ледзь ці цяміць, што трэба рабіць, дарослыя падхопліваюць і выносяць на паверхню, каб малыш зрабіў першы ў сваім жыцці ўдых. Затым пачынаецца перыяд кармлення малочнага: малако ў кітападобных вельмі тлустае і пажыўнае, так што китенок расце літаральна не па днях, а па гадзінах, набіраючы ў дзень некалькі кілаграмаў вагі. Паколькі ў кітоў сапраўдных мяккіх вуснаў няма, малако дзіцяняці вспрыскивается ў рот скарачэннем асаблівых цягліц вакол мацярынскага соску. А асаблівую будынак гартані не дае яму пры гэтым захлынуцца.

Усіх кітападобных дзеляць на дзве эвалюцыйныя галіны, якія адрозніваюцца кіраўнікоў ным чынам будовай апарата для захопу здабычы.

У зубатых кітоў у роце размешчаны звычайна шматлікія дробныя вострыя зубкі, у некаторых дэльфінаў іх бывае больш за 240! Аднак гэтыя кіты (бадай, за выключэннем косатки) ні рваць, ні тым больш жаваць зубамі не могуць: яны ім служаць выключна для таго, каб схапіць здабычу і пераправіць у страўнік.

У вусатых кітоў зубы цалкам адсутнічаюць, у іх з неба звісае мноства рагавых пласцін з бахромчатым краем - так званы камплекце вус, які даў гэтым жывелам такое дзіўнае назву.

ЗУБАТЫЕ И УСАТЫЕ


Сілкуюцца гэтыя марскія звяры адпаведна прыладзе іх ротавай апарата. Зубатые кіты - актыўныя паляўнічыя, хапаюць дробных рыбешек, кальмара малюскаў, сярод іх трапляюцца нават сапраўдныя грозныя драпежнікі. Вусатыя кіты - "пашавыя" жывелы, ежай ім служаць дробныя планктонные арганізмы, галоўным чынам рачкі, якіх яны збіраюць з дапамогай сваіх "вусоў". Дарэчы, таму глотка ў гэтых гігантаў зусім невялікая, у яе з цяжкасцю праходзіць кулак чалавека, не тое, што сам чалавек, і тым больш карабель.

Китообразные асвоілі ўсе мора і акіяны, а некаторыя праніклі і ў буйныя рэкі. Большасць з іх - вечныя вандроўнікі, усе жыцце праводзяць у марскіх падарожжах. Халоднае час года яны праводзяць у цеплых морах, дзе ў іх на святло з'яўляюцца дзіцяняты. У гэты перыяд кіты ядуць, не занадта шмат. А пры пацяпленні яны невялікімі статкамі адпраўляюцца ў больш халодныя вады на месцы кармлення: адны з іх плывуць у бок Паўночнага полюса, іншыя - у бок Паўдневага.
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий