ДЕЛЬФИНЫ
ДЕЛЬФИНЫ


Нешматлікія віды невялікіх па кітоў мерках (даўжыней не больш трох метраў) рачных дэльфінаў засяляюць найбуйнейшыя рэкі трапічных шырот - Амазонку і Ла-Плату ў Паўдневай Амерыцы, Інд і Ганг на поўдні Азіі; а адзін выгляд - дэльфін азерны - насяляе толькі ў кітайскім возеры Дунтинху, размешчаным у 1000 кіламетраў ад вусця ракі Янцзы. Цемнымі ценямі слізгаюць яны парамі ці невялікімі групамі па мелководью у пошуках здабычы - рачкоў, малюскаў, дробнай рыбка, сноўдаючы придонные вады або тыцкаў у ціну доўгім вузкім зубастым "дзюбай" на даволі рухомы галаве. Жывучы ў каламутнай вадзе рэк, якія нясуць тоны драбнюткай ўзважанай гліны, рачныя дэльфіны не могуць арыентавацца з дапамогай гледжання: вочы ў іх маленечкія, падслепаватыя. Гэты недахоп кампенсуецца здольнасцю рачных насельнікаў да падводнай эхолокации: яны выдаюць рэзкія пстрычкі у ўльтрагукавым дыяпазоне і па возвращенному эху даведаюцца, што іх атачае.

Кожны, каму давялося падарожнічаць па моры, напэўна, бачыў невялікіх дэльфінаў, весела гарэзуюць ў струменях вады пад самым носам судна. Гэта хутчэй за ўсе былі дэльфіны-белобочки, якія адносяцца да ліку самых звычайных дэльфінаў, іх нават можна разглядаць як эталон усяго шырокага сямейства марскіх дэльфінаў. Гэтыя насельнікі цеплых і ўмераных водах ўсіх акіянаў і мораў вандруюць вялікімі вушакамі за зграямі селядца, сардзін, сайра. Глыбока пад ваду белобочки звычайна не ныраюць, іх сфера актыўнасці - 10-15 метраў ад паверхні. Гэтыя дэльфіны пастаянна посвистывают, рыпяць, патрэскваюць, а часам "крычаць": выдаюць надзвычай магутныя гукі, падобныя да стрэлу або грукату барабана.

Падобная на белобочку, але ледзь больш і не так стройная, афалина. У яе вельмі буйны мозг, па аб'еме нават большы, чым у чалавека, з вялікай колькасцю звілін. Афаліны вельмі прыязныя, пры цяжкасцях аказваюць адзін аднаму пасільную дапамогу. Калі хто-то з зграі трапляе ў сетку або ў загон, усе астатнія кружацца побач, падбадзерваюць і спрабуюць вызваліць палоннага. Аглушаны дэльфіна таварышы падхопліваюць знізу і выносяць наверх, каб даць яму глынуць паветра.

За афалиной, якая жыве ў прыбярэжных водах, даволі легка назіраць з берагавых скал. У штилевую надвор'е можна бачыць, як жывелы ідуць уздоўж ломанай берагавой лініі, дзе глыбіня ўсяго якіх-то 2-3 метра, здзяйсняюць рэзкія павароты і рыўкі, ганяюцца за зграйкамі рыб. Часам замест шэрых спін мільгаюць светлыя жываты: дэльфіны на стромкіх віражах паварочваюцца на бок. Там, дзе глыбей, афаліны зграяй дружна хаваюцца пад вадой на 5-7 хвілін, а вынырнуўшы, выпускаюць невялікія фантанчыкі.

У афаліны вельмі багаты вакальны рэпертуар. Калі жывелы чым-то ўзбуджаныя, яны выдаюць рэзкі свіст; падчас кармлення ад іх можна пачуць што-то, падобнае на мяўканне і брэх; пры канфліктах з сабе падобнымі яны пстрыкаюць сківіцамі.

Рухомасць, гаваркі нораў і высокі інтэлект робяць афаліны жаданым госцем у океанариумах - цырках для марскіх звяроў. Яна даволі легка пераносіць няволю, вельмі добра паддаецца дрэсіроўцы, навучаецца усялякім трукам: па сігнале вылятае з вады, знаходзіць і прыносіць прадметы, бярэ рыбу з рук.
 
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий