Голуби

Голуби


Ангельскія арнітолагі (навукоўцы, якія вывучаюць птушак) прыйшлі да высновы, што галубы вельмі часта летаюць, арыентуючыся па лініях чыгунак і шашэйных дарог. Даследчыкі забяспечылі больш за паўсотні галубоў мініятурнымі радиомаячками, адвезлі птушак ад роднай галубятні і выпусцілі. Аказалася, што на вялікіх адрэзках зваротнага шляху многія галубы ішлі ўздоўж аўтадарог! Так, напрыклад, адна з птушак даляцела да развязкі на дарозе, згарнула направа, а на наступнай развязкі - налева. Затым пакінула шашы і паляцела прама праз палі. Пры такіх манеўрах шлях, у адрозненне ад прамога, даўжэе на 20%, але затое эканоміцца нервовая энергія. Сачыць вачамі за дарогай прасцей, чым карыстацца навігацыйным "пачуццем".

Полярная крачка

Полярная крачка


Палярная даўгахвостая крачка - гэта такая маленькая птушачка з чырвоным дзюбай і чырвонымі лапкамі. Лета палярная крачка праводзіць у раенах Крайняй Поўначы - на Алясцы, на поўначы Сібіры, на арктычных выспах Канады і ў Грэнландыі.

Молодняк

Молодняк


Колькасць яйкаў і муры можа вагацца ад 1 да 6, прычым, чым буйней птушка, тым менш яек. Насиживание заўседы пачынаецца адразу ж, таму, калі ў муры некалькі яек, птушаняты з'яўляюцца на святло ў розны час.

Брачные ритуалы

Брачные ритуалы


Многія крылатыя драпежнікі дэманструюць цуды вышэйшага пілатажу і ў спробах паланіць партнера. Гэтыя паветраныя шоў, звычайна суправаджаюцца узбуджанымі крыкамі, часта падобныя на неабыякую охту, калі адна птушка налятае на партнера, нібы на здабычу. Некаторыя сокалы ладзяць парныя палеты, пры якіх адзін губляе прынадны кавалачак, а другі на леце яго падхоплівае.

Даровое угощение

Даровое угощение


Сцярвятнікі - не адзіныя аматары падалі. Мала хто з птушак драпежнікаў ўпусціць выпадак попировать на дармовщину. Але ў большасці сваей яны актыўна палююць і забіваюць здабычу падараваным прыродай зброяй - дзюбай і кіпцюрамі. І падобна сцярвятнікам, якая засвоіла розныя спосабы кармлення, каб не супернічаць адзін з адным, кожная ловчая птушка палюе па-свойму, больш таго, паколькі самкі часта значна буйней самцоў, памяншаецца нават саперніцтва паміж мужчынам і жанчынай.

Пустельга

Пустельга


Пустальга, мабыць, самая вядомая з усіх птушак драпежнікаў, не супраць пры выпадку збіць на лета дробнай птаху. Але часцей яна звяртаецца да прыему, які даў ей мянушку "windhover" ("парылая на ветры"-заўв. зав.). Амаль нерухома завісшы ў небе на шырока расхінутых востраканцовых крылах і веерам распусціўшы хвост, яна выглядвае і траве палевак і іншую жыўнасць.

Гроза воробьев

Гроза воробьев


У такіх драпежнікаў, як ястраб-перепелятник, б'юць здабычу влет, як правіла, больш кароткія, закругленыя крылы і доўгія хвасты. Такая форма цела дае аптымальнае спалучэнне хуткасці і манеўранасці. Часта перепелятник віхурай праносіцца ўздоўж жывой загарадзі, зганяючы адтуль птушыную дробязь, і адным маланкавым ударам выхоплівае і забівае ахвяру.

Миграция

Миграция


Многія драпежныя птушкі не жывуць круглы год на адным месцы. Некаторыя навучыліся міграваць, ратуючыся ад суровай зімы, іншыя са зменай часоў года вандруюць з адных паляўнічых угоддзяў у іншыя. Да прыкладу, звычайны осоед і стэпавая пустальга, рацыен якіх багаты казуркамі, летам часта пералятаюць на поўнач, дзе больш корму. Але з набліжэннем зімы, калі насякомых становіцца менш, яны ўслед за сонцам вяртаюцца на поўдзень.

Птицы-хищники

Птицы-хищники


Пярнатыя драпежнікі - самыя бязлітасныя і ўмелыя паляўнічыя птушынага свету. Сваімі выгнутымі кіпцюрамі і дзюбамі гэтыя зоркія паветраныя асы распраўляюцца з самай разнастайнай здабычай.

Яйца, гнезда и птенцы

Яйца, гнезда и птенцы


Усе птушкі, якія вядуць свае род ад яйцекладущих рэптылій, таксама адкладаюць яйкі замест выношвання нашчадкаў ўнутры арганізма. Каб звесці да мінімуму лішняя вага, яны нават адкладаюць яйкі па адным, а не ўсе адразу. Нават палавыя органы птушак - асабліва самак - у працэсе гранічнага спрашчэнні канструкцыі сталі амаль непрыкметнымі, за выключэннем перыяду спарвання.